Бизнесът: Няма да стигаме до крайности и да принуждаваме служителите да се ваксинират

Бизнесът: Няма да стигаме до крайности и да принуждаваме служителите да се ваксинират

„Новата заповед всъщност в действителност не променя особено нещата, реда, по който работихме в момента, в смисъл такъв, че ограничението за 50% съществуваше и досега“. Това коментира Радка Василева от Асоциация „Здраве и фитнес“ пред БНТ относно последната заповед за противоепидемичните мерки на служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

По думите ѝ плюсът в тази разпоредба е, че има алтернатива, понеже не се принуждава персоналът да се ваксинира на всяка цена.

„Ако това са секторите, които ще бъдат инструмент да се ваксинира това общество, може би ще трябва да получат след това награда, но това ще бъде много трудно“, заяви Павлин Петров – заместник-председател на Асоциацията на заведенията.

Според Василева и Петров ограниченията няма да са мотив хората да се ваксинират.

„В нашия сектор аз не знам някой работодател да е принуждавал да бъдат ваксинирани служителите му задължително. Напротив, винаги разговорите са се водили от гледна точка, че лекарите, неговият личен лекар, неговият организъм на самия човек трябва да има картина, за да бъде препоръчана ваксината. Ние нямаме намерение да стигаме до крайности“, обясни Петров.

„В никакъв случай не можем да си позволим да изискваме от нашите сътрудници ваксинация, тъй като това е решение, което трябва да бъде осъзнато и взето лично от всеки един човек, с отговорност за собственото му здраве“, добави Василева.