БСП върна мандата, президентът решава за вота след среща с ЦИК (Видео)

БСП върна мандата, президентът решава за вота след среща с ЦИК (Видео)

БCП върна нереализирания мaндaт зa cъcтaвянe нa прaвитeлcтвo нa прeзидeнтa Румен Радев. При връщането на папката държавният глава обяви, че отиваме на предсрочни избори.

„Първо искам да ви подздравя за отговорния подход. Уви, чакат ни нови избори и преговори за съставяне на кабинет. И вярвам, че отново БСП ще бъде активен участник в тях.“, каза Радев и пожела успех на социалистите на предсрочния вот.

Държавният глава обаче използва случая да отправи благодарност към служебния си кабинет. „Използвам случая да благодаря и на министрите и заместник-министри социалисти в служебното правителство, които с отговорната си работа заслужиха до момента уважението на хората“, каза Румен Радев.

Само преди два дни от ръководството на партията го попитаха задочно дали стои зад евентуалния бъдещ политически проект на някои от тях, начело с Кирил Петков и Асен Василев.

„Връщаме Ви проучвателния мандат. Положихме максимални усилия за разум, диалогичност и отговорност. Не срещнахме подкрепа от ИТН, ДБ и ИБГНИ, поради което Ви връщам мандата“, отвърна председателката на БСП Корнелия Нинова.

До решението БСП да върне мандата се стигна след гласуване на Националния съвет на партията да не се протака до 10-15 септември, каквато идея първоначално имаше соцръководството, за да бъде приета актуализацията на бюджета.

След връщането на мандата има думата държавният глава, който трябва да реши кога да разпусне Народното събрание и да определи дата за нови парламентарни избори. Едва тогава ще узнаем дали ще има избори „две в едно“, тъй като едната част от уравнението е известна и това е датата за президентския вот – 14 ноември. Тя бе определена преди седмица от парламента.

Снимка: БНТ