България – предпочитана дестинация за по-сложните аусорсинг услуги (ВИДЕО)

През последните 10 години България се доказа като предпочитана дестинация за изнесените комплексни бизнес услуги поради наличието на множество високообразовани кадри, работещи в индустрията. Това което забелязваме е, че 90% от хората имат бакалаварска степен или са в процес на обучение по време на тяхната работа. Това казаха Евгени Борисов и Иван Георгиев – съоснователи на Pontica Solutions в интервю пред репортера Красимир Чешмеджиев е рубриката „Интервюто“.

„Определено България бих казал, че се отличава от аутсорсинг дестинациите в Азия и Африка, тъй като тук се предпочитат малко по-комплексен тип услуги поради наличието на кадри, които работят в индустрията“, коментира Борисов.

Евгени Борисов разказа, че тяхната компания Pontica Solutions се е насочила към високотехнологичните индустрии, ритейл индустрията или към финансовия сектор, както и в производстсвото на различни видове игри. Причината е, че там процесите са една идея по-сложни от съвсем остарелите взаимоотношения с клиент по телефона, които сме свикнали да виждаме и заклеймяваме като колцетровете.

„Компанията наистина се развива с изключително бързи темпове, първите няколко години кривата на растеж беше сравнително плоска, но последните 3 години наблюдаваме ръст от 100 процент на година, а в момента имаме около 600 колеги“, добави още той.

От думите на Иван Георгиев стана ясно, че избирането на друга локация от основната, е свързано с доста проучвания.

„Варна на първо четене разполага с таланта, който е необходим за компания като нашата, за да можем да се разрастваме хомогенно между София и Варна. Кадрите, които произвежда града, квалификациите и капацитета на младите е достатъчно голям, за да можем да отворим офис там. Инфраструктурата и бизнес условията, които градът предлага на компании като нашата също са подходящи. Пловдив и Бургас също са подходящи дестинации, а съвсем от скоро и Стара Загора и Велико Търново“.

Около пандемията стана много популярен терминът „impact sourcing”, което означва, че не се наемат служители само от традиционния профил за позицията, а се вземат на работа и хора от други индустрии, ударени от коронавируса. Такива например бяха туризма и рестораньорството. Двамата споделят, че за миналата година именно чрез тази практика те са успели да елиминират 2% от безработицата във Варна, само чрез наемане на нови служители от туризма и ресторантьорството.