Българската база в Антарктика ще има нов лабораторен блок за изследвания

Изследванията, които се провеждат в българската полярна база на о. Ливингстън в Антарктика, стават все по-всеобхватни. В момента тече и процес за нейното разширяване с нов блок, който освен геоложка и биологична лаборатория, ще помещава и нови жилищни помещения. Това заяви д-р Стефан Велев, геолог и ръководител направление „Наука и образование“ към Национален център за полярни изследвания към СУ „Св. Климент Охридски“, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.


източник: bloombergtv.bg

„Имаме добри условия за живот, но след зимата системите трябва да се вкарат в действие. Приоритетите на изследванията са науката за земята, ледниците, геофизика, биология, а сега развиваме и изследванията на Южния океан. Провеждат се и психологически проекти, които изследват поведението на учените“, разказа Велев.

Антарктика е естествена научна лаборатория, която е най-малко повлияна от въздействието на човека, каза Велев.

Имаме бърз и постоянен обмен на данни с другите научи екипи, добави той и даде за пример археоботаническите изследвания, които се провеждат съвместно с антарктическия институт на Чили.

Българската експедиция наблюдава и процесите на затопляне на климата и тяхната проява на континента. „Правим мониторинг на климата – наблюдава се покачване на температурите и покачване на нивото на Южния океан. Можем да пазим малко повече планетата и да създаваме по-малко боклуци“, каза Велев.

Повече за ледения континент и как българските експедиции работят там в условията на пандемия може да се научи от събитието „На края на света“ в „Музейко“, организирано от Ratio.bg. Освен един от инженерите на базата, гост-лектор ще бъде и лекарят на базата, разказа Никола Кереков от организацията.

За целите на българската експедиция на Антарктика, юбилейният 30-и сезон на проучвания и как ще помогне новият изследователски кораб може да гледате във видеото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *