Българската позиция спрямо Северна Македония е нелепа, но може да постигне успех (ВИДЕО)


видео: bloombergtv.bg

Преди няколко дни България отново блокира преговорите за присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз. Държавата ни е смешна, не защото иска признаването на страховито антибългарско преследване в Северна Македония или пък това македонците да се откажат от претенциите си да променят историята. България е смешна, защото самата тя не е свършила това. Българското правителство има несвършена работа по изчистването на миналото. Изглеждаме нелепо, изисквайки нашите съседи да свършват същото. Това коментира Христо Анастасов, политолог, в ефира на предаването „Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

„В продължение на 11 г. Гърция блокира членството на Северна Македония в НАТО и ЕС, въпреки това в момента двете страни са в добри отношения. Това може да постигне и България, ако го направи умно“, смята гостът.

Друга тема от разговора бяха регионалните избори във Франция.

„Франция е централизирана република. Регионалните избори са важни. Регионите са управлявани от регионални съвети, които са местната законодателна власт. Последните подбни избори са били 2015 г. По време на първия тур бяха утвърдени обявените за умрели две стари големи партии – републиканците и социалистите“.

Европейският съюз осъди приетия в Унгария закон, който забранява обсъждането на теми, свързани със смяна на пола и хомосексуалността в училищата.

„Орбан знае как да хвърля тухли в заспалото блато. Унгария играе ролята на големия разделител, който си сътрудничи с Русия и Китай. Режимът на Орбан разглежда хомосексуализма като болестно състояние и заплаха за традиционните семейни ценности“.

Христо Анастасов е на мнение, че през последните 20 г. легализирането на хомосексуалните отношения обединява Западна Европа.

„Имаме липса на разбиране какво е либералната демокрация в Западна и в Източна Европа. На изток имаме едно чувство за заплаха, идващо от запада за моралните християнски ценности. Тези политици, които са отричали християнството в миналото, се явяват като най-големите защитници на християнски ценности“.

„Антикомунистическата революция през 1989 г. в Полша, Чехия, Словакия беше дълбоко християнска. Източна Европа се чувства изоставена и неразбираща какво се случва на запад, тъй като изглежда, че Западна Европа е изоставила този следвоенен стълб“, каза още гостът.