Ваксините на „Пфайзер“ и „Астра Зенека“ са ефективни срещу „Делта“ варианта на COVID-19 (ВИДЕО)

Ваксините на „Пфайзер“ и „Астра Зенека“ са високоефективни срещу вариантите „Делта“ и „Капа“ на вируса на COVID-19. Данните са публикувани в медицинското списание Cell, след проучване на Оксфордския университет. Изследвана е способността на антителата в кръвта на напълно ваксинирани хора да неутрализират двата вида на вируса.

Изводът – имунизираните с „Пфайзер“ и „Астра Зенека“ имат защита от над 90% срещу хоспитализация, при евентуално заразяване с „Делта“ варианта.

Повечето хора не се заразяват изобщо, но има и изключения – в случаите, в които концентрацията на антитела в кръвта е намалена.

Темата коментира и директорът на американския Национален институт по алергии и инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи.

Най-голямата заплаха, пред която сме изправени в момента, е „Делта“ вариантът. Какво знаем за него? Че безспорно се предава много по-лесно от останалите варианти на вируса. А също и, че по-често води до хоспитализация. Добрата новина е, че нашите ваксини са ефективни срещу „Делта“ варианта. Тоест – ние имаме инструментите, с които да преборим вируса и трябва да ги използваме, каза Фаучи.

По данни на Световната здравна организация вариантът „Делта“ е най-масово разпространяващият се от началото на пандемията. Той е и по-труден за диагностициране, тъй като сред някои пациенти, особено по-младите, в началото прилича на лека настинка.

Изследване показва и още, че прекаралите вируса, заразени с „Бета“ или „Гама“ вариантите му, са по-податливи на повторно заразяване и с новия вид. /бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *