В понеделник и вторник горещо, после дъжд и прохлада

Снимка: Георги Колев, Блиц

Този авгус, до момента, е най-топлият август в последните десетина години и е сравним само с летата на 2012 и 2013 година. Тогава среднодневните температури в района на София са били от порядъка на 23,5 градуса, такава каквато вероятно ще е и средната температура през август тази година. Това показва кратката историческа справка, която прави Синоптичната комисия по данни на метеорологичната станция на летище София.

Най-хладните августовски месеци са били през далечната 1997 и 2005 година – около 19,5 градуса средна температура.

Какво ни предстои в следващите десетина дни, до края на месеца?

Започва отново по-топъл период с елементи на горещо време в понеделник и вторник следобед, когато на места в низините на Северна България и Тракия температурите ще се повишат до около 36, 37 градуса. Над цялата страна ще е предимно слънчево, в този период до следващата сряда, и ще е типично лято.

В предстоящите два почивни дни, времето ще е хубаво, като над югозападните райони е възможно да има повече облаци и там на места да превали и дори да прегърми.

Над останалата част от странат времето ще е хубаво и топло, подходящо за почивка сред природата и на морския бряг.

От следващата сряда, показват в момента синоптичните модели, ще започне промяна, тъй като ще се аткивизира средиземноморският център на ниско налягане и към Централна Европа и Балканите ще се отправят атмосферни смущения, които ще донесат повече облаци и превалявания с гръмотевици.

От северозапад през Централна Еврапа ще се пренясат и по-студени въздушни маси, заради циклон на североизток и антициклон западно от Великобритания – синпотична обстановка, която позволява по-хладен океански въздух да напредне навътре в европейския континент и да навлезе далеч на югоизток чак до Балканите.

Според моделите в момента от сряда нататък, атмосферата над страната ще се лабилизира, ще се създават условия за превалявания, първо на запад, а в четвъртък и петък над цялата страна.

Температурите ще се понижават и в четвъртък и особено в петък ще бъдат до 27, 28 градуса. Следващата събота и неделя – 28 и 29 август на места също е възможно да има кратки превалявания.

След това, покават средносрочните синоптични модели, времето отново ще се стабилизира, но в началото на септември вероятно ще се рдуват кратки периоди на по-топло и малко по-хладно време.

Да се надяваме, а и около това се консолидират моделите, подобни жеги, които имахме напоследък вече да са малко вероятни.

Какъв ще бъде септември, ще проучим към края на последната десетдневка на август и Синоптичната комисия ще се опита да погледне по-напред във времето – за началото на учебната година. Да се надяваме, че тя ще започне присъствено и няма да имаме отново затваряне по домовете заради пик на разболелите се от коронавирус.

Времето в Европа е нормално за този период на годината – по-топло на югоизток, топло за известен период от време дори във Франция и Германия, но на запад им предстои и ново захлаждане, заради нахлуването на хладен океански въздух, особено след средата на другата седмица.

Синоптичната комисия коментира и интересната ситуация, която се създаде на пазарите вчера, след като изтекоха данни, че Федералният резерв на САЩ е дискутирал ограничаването на количествените улеснения, което означава, че вероятно ще се свие изливането на пари – по около 120 млрд долара месечно, което ФЕД правеш като противодействие на коронакризата, в подкрепа на хората и безнеса.

Ако това се реализира, това ще бъде първата антиифлационна стъпка в САЩ от поне 2 години, което може да доведе до понижение на цените и натиска за по-висока инфлация.

Какво ще стане в Европа, обаче е по-интересния въпрос, тъй като все още Европейската централна банка не дава сигнали дали ще спре печатането на пари /така наречените количествени улеснения/.

Именно заради изливането на пари в икономиката в подкрепа на бизнеса, инфлацията тази година достигна темпове невиждани в последните години, което доведе до притеснения за покупателната способонст на хората. В страната за юли, на годишна база, инфлацията е 3,5 на сто, което е високо ниво. Икономическата наука са обединява около становището, че здравословната инфлация на годишна база е между 1 и 2 процента.

И именно, заради тези информации дошли от Вашингтон, а и заради разпространението на новия щам на вируса, има опасения за забавяне, а от тук и понижение на цените на петрола. Вчера те достигнаха под 66 долара за барел, което не сме виждали от няколко месеца. Дали тенденцията за по-евтин петрол ще се запази зависи от много фактори и не може да се прогнозира.

Идват пет дни на хубаво лятно време, по-горещо в пенеделник и вторник, но после, вероятно, ни чакат няколко дни на повечко облаци, дъжд и малко по-ниски дневни температури. /дарик