Главният прокурор внесе искане до ЦИК за снемане на имунитета на кандидат-депутат

Главният прокурор внесе мотивирано искане до Централната избирателна комисия за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на Ц.Г.- кандидат за народен представител на изборите за 46-ото Народно събрание, насрочени за 11.07.2021 г.

Досъдебното производство е започнато от ОДМВР-Бургас по реда на чл. 212 ал. 2 от НПК и е под ръководството и надзора на Софийска градска прокуратура, съобщава БНТ.

В хода на разследването са извършени разпити на свидетели, в това число пред съдия, приобщени са веществени доказателства, извършени са претърсвания и изземвания на няколко адреса и са приложени относими документи.

Събраните доказателства са достатъчни по смисъла на чл. 219, ал. 1 от НПК за привличане към наказателна отговорност и за предявяване на обвинение за извършено престъпление по чл. 167, ал. 2 от НК спрямо Ц.Г., който на 29.06.2021 г. в с. Маринка, община Бургас, дал на четири лица имотна облага, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право на изборите за 46-ото Народно събрание в полза на определен кандидат и коалиция.

Предвиденото в закона наказание по чл. 167, ал. 2 от НК е лишаване от свобода от една до шест години и глоба от 10 000 до 20 000 лева.