Джерард Бътлър съди собствениците на киностудио „Бояна“ за 10 млн. долара

Звездата от филмите „300“ и „Код: Олимп“ Джерард Бътлър, който е приятел на България и дори осинови българско бездомно куче, даде под съд собствениците на студио „Бояна“, които го ощетяват финансово.

Актьорът е завел иск във Върховния съд в Лос Анджелис срещу продуцентските компании „Ню Имидж“ и „Милениум Медия“, пише специализираното издание „Холивуд рипортър“. Според Бътлър те му дължат 10 милиона долара от приходите на екшъна „Код: Олимп“, заснет в София през 2012 г., които са надхвърлили 170 милиона долара.

Звездата твърди, че продуцентите, собственици и на столичното студио „Ню Бояна“, до днес не са му изплатили и стотинка от нетната печалба на блокбастъра. Филмът разказва за покушение в Белия дом, а героят на Бътлър спасява американския президент, изигран от Арън Екхарт. Участва и Морган Фрийман.

Бяха заснети и две продължения – „Код: Лондон“ (2016) и „Код: Ангелът“ (2019), в които актьорите повториха ролите си въпреки неизплатените до момента хонорари. В края на 2020 г. дори бе съобщено, че се подготвя четвърта част с работно заглавие „Код: Нощ“, в която Бътлър е потвърдил участие, пише „Сега“.

Собственици на „Милениум медия“, наследник на основаната през 1992 г. независима компания „Ню Имидж“ са (вече покойният) Дани Лернер, брат му Ави Лернер, Тревър Шорт и Дани Димбърт. През 2005-а те придобиха киноцентъра в Бояна, дотогава държавен, при приватизационна сделка.

Директор на „Ню Бояна“ в момента е племенникът на първите двама Ярив Лернер. Сред най-известните заглавия, снимани в Бояна оттогава, са трилогията „Непобедимите“, „Конан Варварина“, „Код: Олимп“, сериалът „Рим“. Повечето от останалите са второразрядни екшъни.

В своя иск Джерард Бътлър изтъква още, че продуцентите от компанията понастоящем са в спор с Гилдията на американските режисьори относно изплащането на пенсионни задължения. В документите по делото се обръща внимание и на „изпипана схема“ за укриване на приходи от филми – според актьора „Милениум“ и „Ню Имидж“ преговарят с дистрибуторите, за да не се отчитат всички брутни приходи от едно заглавие, което е в ущърб на актьорите и тяхното заплащане на процент.

„Милениум медия“ не са коментирали обвинението, съобщава „Холивуд рипортър“. Искът идва в момент, когато новоприетият по-рано тази година Закон за филмовата индустрия у нас обещава да облагодетелства както никога досега чуждите продуценти, снимащи кино в България. „Милениум“ са главният бенефициент на този лобистки текст, известен от години като „поправката Ню имидж“.