Доц. Ангел Кунчев: Вече сме в разгара на четвъртата вълна (Видео)

България вече е в разгара на четвъртата ковид вълна. Предпазните мерки срещу разпространението на вируса ще бъдат наложени на национално ниво и няма да се различават от тези, прилагани по време на предишните вълни. Обхватът на ограниченията е обвързан и с прилагането на икономическите мерки за подпомагане на засегнатите бизнеси. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в сутрешния блок „Денят започва“ на БНТ.

Водещи по заболеваемост са Бургас, Велико Търново, София и Пазарджик, изтъкна той. Заради бързото разпространение на заразата и в другите области от страната е наложително предпазните мерки да бъдат с национален обхват. Най-високата заболеваемост се наблюдава във възрастовата група между 20 и 40 години. Това се дължи на разпространението на Делта-варианта на вируса. Той ще засегне повече и по-млади хора, което ще натовари здравната система.

Определящо за нивото на риска от заболеваемост е спазването на противоепидемичните мерки.

„От самата първа вълна не се уморявам да повтарям, че не е определящо мястото за риска, а поведението ни на това място. Независимо къде се намираме – в магазин, в градския транспорт или в ресторант, не това е ключовото. Ключовото е доколко се спазват мерките там – има ли отстояние между масите, имунизиран ли е персоналът, носят ли се маски, има ли дезинфекция, почиства ли се въздухът“, изтъкна доц. Кунчев.

Той припомни още, че заразяването с COVID-19 не се осъществява толкова чрез допир до повърхности, а чрез поглъщане на аерозоли. По тази причина е необходимо почистване на въздуха или проветряване.

Според главния държавен инспектор причината за заболеваемостта по време на детските лагери е струпването на хора, а не нарушението на мерките от страна на хотелите.

„Някои се насочиха към търсене на вина в хотелите, в които децата са настанени. Разбира се, там всичко трябва да е както сме го предписали, но в повечето случаи тези деца отиват там на почивка. Не може да очаквате от тях, че дори да сте направили перфектна организация те да са по стаите, после да се хранят и да са разделени. През останалото време те контактуват, затова са и там, за социален живот. Много са близко един до друг и да има един носител, той много бързо разпространява заболяването“, коментира инспекторът.

Във връзка с тази тенденция той си послужи с пример от Русия, където един човек е заразил 1500 души заради посещения на нощни заведения. И отново подчерта, че превенцията зависи главно от поведението ни, а не от местата, които посещаваме.

Все още не е ясно каква ще бъде формата на обучение за учениците. Според доц. Кунчев на този етап е рано да се коментира, тъй като не е известно кога ще бъде достигнат пикът на вълната.

„На 18 или 19 август е твърде рано да кажем какво ще стане на 15 септември, защото в момента сме във възходящата рама на кривата. Поне това, което наблюдавам в други страни като Гърция, Кипър и Малта, в някои от тях се достигнаха изключително високи стойности, но и доста бърз спад. В момента и Гърция, и Кипър, и Малта са в обратно развитие – случаите намаляват доста бързо. Дали това ще се случи и при нас, дали в края на август или в началото на септември, е трудно да се каже. То зависи от много фактори. Не приемам, че можеш да вземеш едни цифри и автоматично да ги пренесеш върху друга държава. Трябва да имаме предвид каква част от населението е имунизирано – не сме в благоприятна ситуация, трябва да имаме предвид и в каква степен се спазват мерките. Така че да очакваме много оптимистичен вариант не е реалистично. Ако говорим за сегашното ниво, ние сме все още под 200 на 100 000 и училищата биха могли да започнат нормално обучение“, заяви Ангел Кунчев.

Той изрази мнение, че кампанията по имунизация трябва да бъде придружена от силна комуникационна стратегия. От съществено значение за по-високите темпове на ваксинацията са таргетираните послания към отделните групи от населението, отбеляза доцентът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *