Доц. Кунчев: Няма проблем деца без заболявания да бъдат имунизирани (ВИДЕО)

Децата над 12-годишна възраст, които нямат специфични заболявания, без проблем могат да бъдат имунизирани при личния лекар или в кабинетите. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред медиите след среща във връзка с ваксинацията срещу COVID-19.

„Всичко, свързано с приложението на една ваксина от медицинска гледна точка се съдържа в кратката характеристика на продукта. След нейната промяна още в началото на месеца и преработката на софтуера, който да позволява внасяне на данни и генериране на сертификат, което вече е факт, няма никакъв проблем децата да бъдат имунизирани. Както не сме въвеждали с никаква заповед другите ваксинации, така няма нужда от юридическа гледна точка от някаква друга заповед сега“, коментира доц. Кунчев.

Децата могат да се ваксинират с ваксината на „Пфайзер“, която за момента е единствената разрешена за деца над 12 години.

По думи му все още няма информация за въздействието на ваксината върху деца.

„Няма достатъчно време прилагане, за да можем да направим някакво обобщение, но това, което до момента е приложено, показва, че няма съществена разлика в процента на нежелани реакции при деца и при възрастни“, допълни Кунчев.