Дъждът помогна да бъде потушен пожарът над Югово

Дъждът помогна да бъде потушен пожарът над Югово

Потушен е пожарът над Югово и Нареченски бани в Родопите, с който по въздух и земя две седмици се бореха пожарникари, военослужещи, курсанти на МВР, горски служители и доброволци.

„Дъждът ни помогна да загасим огъня и в недостъпните пропасти откъм двете села. При огледите установихме, че няма никакъв горящ участък“ – съобщи за Радио Пловдив Димитър Бришимов, началник на Аварийно спасителен отряд към пловдивската Пожарна.

Днес от терена се изнася противпожарната техника, но на дежурство ще останат един противопожарен автомобил на Пожарната и две пожарни коли от Горското стопанство. Негови екипи ще продължат да наблюдават района, тъй като има вероятност да тлеят дънери и корени. На върха на депо са оставени 12 тона вода, за да помогне, ако се наложат нови гасителни действия. Наблюдението ще продължи около 10 дни.

Равносметката от най-дълго бушувалият пожар тази година в района е, че той е засегнал около 2 300 дка площ. Напълно са унищожени около 1000 декара борови гори.

Защо има вероятност от ново разпалване, въпреки очаквания дъжд и в следващите дни, чуйте в интервюто с Димитър Бришимов в звуковия файл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *