Държавата в битка с липсата на студенти в педагогическите специалности (Видео)

Държавата в битка с липсата на студенти в педагогическите специалности (Видео)

Държавата отново в битка с липсата на студенти в педагогическите специалности. За втора поредна година тя ще покрива разходите за обучение в тези професионални направления. Целта е интересът да се засили и да се предотврати бъдеща липса на учители.

Любен Накев е от Сърбия. Преди 3 години идва в Благоевград, за да учи в специалността „Педагогика на обучението по музика“.

„Това ми е мечтата, затова съм и записал тази специалност, за да стана преподавател, да преподавам на деца“, сподели той.

Мечтата на Любен обаче все по-рядко е мечта на останалите студенти. Интересът към учителските специалности у нас е почти нулев.

„Някой от тях не са много желани специалности, защото намирам, че това е липсата на информираност у младите хора – на възможностите, които предоставя завършването на тази специалност. По-добре е един млад човек да се възползва от такива специалности, които на дадения етап не са особено привлекателни, защото шансът за професионална реализация там е по-висок“, каза заместник-ректорът по „Образователни дейности“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“ доц. д-р Ицка Дерижан.

Преди две години държавата реши да защити различните специалностите по педагогика и така да избегне евентуална криза с липса на учители.

„Недостигът на учителски кадри в страната продължава да е висок, заради това държавата приема и субсидира за целия период на следването таксите за обучение изцяло ще се поемат от държавата. Това се отнася за всички университети, които са с държавен прием“, допълни тя.

Тази година в Югозападния университет ще бъдат безплатни за студентите общо 31 специалности – 18 в степен бакалавър и 13 в степен магистър.

Източник: BG ON Air

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *