Екзекуторът на Джон Ленън: Убих го, за да живея вечно

Екзекуторът на Джон Ленън: Убих го, за да живея вечно

Да убиеш гений, човек когото всички обожават – ето как можеш да живееш вечно. Споменаването на името на единия, неминуемо води и до това на втория. Марк Чапман, който застреля поета, музиканта, миротвореца, иконата, символът Джон Ленън, признава, че го е направил заради славата.

Класиците „Бийтълс“ и Елвис Пресли написаха най-ненадминатите страници в историята на музиката и отнемайки живота на Ленън само на 40, луд лиши човечеството от една от най-ярките му личности.

Марк Дейвид Чапман

Чапман се превърна в най-мразения човек на земята.

Деянието

На 8 декември 1980 година в Ню Йорк, в 18 часа, пред „Дакота билдинг“ отекват пет изстрела. Улучен е Джон Ленън – в рамото и в гърдите. Той се прибира с жена си Йоко Оно в апартамента им в Манхатън. В 22,50 лимузината на съпрузите се връща от студиото, където са записвали сингъла „Walking on Thin Ice“. Първа от колата излиза Оно, следвана от Ленън. Чапман е недалеч от входа. Когато Джон минава покрай него, Чапман му подвиква „Господин Ленън“ и докато певецът се обръща, Чапман изстрелва пет куршума. Един пропуска целта, но другите четири пронизват Джон. Фаталният прекъсва аортата. Ленън прави няколко крачки, влиза в сградата, пада и промълвява: „Прострелян съм, прострелян съм“. Чапман остава неподвижен с 38-калибровия си револвер в ръка. Йоко Оно онемява от невероятната сцена и до ден днешен няма обяснение как е оцеляла. После Чапман спокойно разтваря тънка книжка и започва кротко да си чете – „Спасителят в ръжта“. Екзекуцията е час след като е взел автограф от Ленън. След това ще признае, че го е сторил, защото Джон някъде е казал, че „Бийтълс“ са по-известни от Исус Христос.

Чапман разкрива, че е водил вътрешна борба. В началото на онзи 8 декември той все още е смятал Ленън за велик и не бил сигурен дали трябва да продължи с плана си. „Ала вече бях стигнал твърде далеч. По едно време си казах: „Хей, човече, вече имаш албума. Прибирай се“, но нямаше никакъв шанс да си тръгна“. Не отрича, че деянието му е било „безсмислено“ и „болката, която е причинил, ще съществува, дори след като умре“. И макар да твърди, че не изпитвал омраза към Ленън, той напълва пистолета си с подсилени куршуми: „Исках да съм сигурен, че ще умре веднага. Точно след изстрелите се притесних, че той въобще не е страдал“, казва убиецът.

Присъдата

Чапман получава доживотна присъда на днешния ден, през 1981 г., и след като излежава 20 години, придобива правото на всеки две години да подава молба за освобождаване. Никой съдия не се трогва от това обаче, защото делото е от най-голямото възможно обществено влияние. Ако излезе, може да не остане жив. Миналата година искането му е отхвърлено, а допреди 2019 той не изпитва вина. „Преди 30 г. не чувствах срам, но сега знам какво е. Това е моментът, в който покриваш лицето си и знаете – не можеш да помолиш за нищо“. Едва през 2020 година казва нещо като „сори“ на Йоко Оно, но почти никой не вярва да се е разкаял. Той добавя, че през цялото време мисли за „гнусния акт“ и приема, че може да прекара остатъка от живота си в затвора. Ако излезе, би живял като цар. Макар и зад решетките, Чампан е натрупал солидно богатство от даването на интервюта, и писането на книги.

Револверът Charter Arms .38 Special, с който Чапман убива Ленън.

Днес Чапман се е отдал на рисуване и е ангажиран да маха восъка от пода на затворническата църква. Той живее в изолация, в отделна сграда, защото и сред пандизчиите има почитатели на Ленън и с удоволствие биха отмъстили. Чапман твърди, че е оставил жаждата си за слава в миналото и се отдал напълно на Бог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *