Експерт: Септември ще е тежък за туристическия бранш

Експерт: Септември ще е тежък за туристическия бранш

Септември ще е тежък за туристическия бранша, особено след затварянето на нощните заведения. Това коментира във Варна Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара. Той каза още, че няма конкретни рестрикции за хотелиерите, но въпреки това случаите на ковид 19 у нас се увеличават, което е достатъчно сериозен проблем за туризма.

Ударът към хотелиерския бранш е индиректен и той е свързан с рестрикциите спрямо идващите у нас заради това, че страната ни е в червената зона по разпространение на COVID-19, каза Димитров. Той не е оптимист, че септември ще е успешен за туризма месец, като посочи, че вече има отлив на резервации. Димитров не определя сезона като успешен като цяло. По думите му сравнено с предишни години, когато сме ставали свидетели на явлението свръхтуризъм, сега наблюдаваме компресиране на сезона от 5 на 2 месеца и половина, което води след себе си редица негативи. Дори и да са пълни хотелите, периодът е непривлекателен за работещите. Качеството се сваля, защото е трудно да се обслужват, а за ангажираните в бранша не може да бъде осигурено препитание за цяла година само от 3 месеца, допълни Димитров.

Пострадахме от това, че имахме толкова пълни хотели за тези три месеца, защото няма да стигнат средствата, които са акумулирани. Нашите хотели работят най-добре, когато работят от 4 до 5 месеца. При този по-кратък период това означава, че цените трябва да са по-високи и и да се правят икономии.

На 11 септемви Варненската туристическа камара ще отбележи 30 години от създаването си, предвиждат се срещи с ветерани от камарата, прожекция на филм,както и издаването на специален вестник с ретроспекция на най-важното през годините.

Подробностите чуйте от разговора на Даниела Стойнова с Илин Димитров по БНР:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *