Започва опаковането на Триумфалната арка по проект на Кристо (Видео)

Започва опаковането на Триумфалната арка по проект на Кристо (Видео)

Триумфалната арка в Париж съвсем скоро ще бъде опакована по мечтата и проекта на покойния световен артист Кристо Явашев . Очаква се подготовката за инсталацията да приключи на 17-ти септември.

Работници вече са издигнали скелето около Арката от 19-ти век. Високият 50 метра монумент ще бъде опакован в сребристосин плат. Племенникът на Кристо и директор на проекта разказва за възникването на идеята на художника.

„Кристо каза на екипа в центъра Помпиду – бих искал да опаковам Триумфалната арка в Париж. Това е, което наистина искам да направя. Те казаха добре и говориха с Филип Белавал, който е президент на Центъра за национални монументи. Той хареса идеята. После той говори с президента Макрон и така започна всичко през 2017-та година“, каза директорът на проекта за Триумфалната арка Владимир Явашев.

Това е просто спазване на обещание към него, казва още Владимир Явашев.

Проектът се ражда през 1961-ва година, когато роденият в България и вече покойник Кристо наема стая близо до арката. Той работи съвместно със съпругата си Жан-Клод, починала през 2009-та. Кристо прави макети в естествен размер, за да уточни всеки детайл.

„Кристо щеше да бъде щастлив, ако някой погледне и каже – това изглежда също като рисунките“, споделя Явашев.

Триумфалната арка ще бъде опакована в 25 000 квадратни метра текстил и 3000 метра червено въже. Монументът ще остане опакован от 18-ти септември до 3-ти октомври. /бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *