Зарязаха армейски кучета на летището в Кабул без храна и вода (Снимки)

Зарязаха армейски кучета на летището в Кабул без храна и вода (Снимки)

Зоозащитници обвиниха Пентагона в „ужасна жестокост“ заради зарязаните при евакуацията кучета, използвани от армията по силата на сключени договори, но неприравнени към статута на изцяло служебните кучета. Животните, които са работили заедно с военните, са изоставени, затворени в клетки без вода и храна на летището в Кабул, алармира д-р Робин Ганцерт, президент на първата национална организация за защита на животните в САЩ – American Humane. Твърди се, че става въпрос за 200 кучета, които са изпълнявали военни мисии.

„Потресен съм от съобщенията, че американското правителство си тръгва от Кабул и оставя след себе си храбрите американски военни служебни кучета, които ще бъдат изтезавани и убити от ръката на нашите врагове. Тези храбри кучета изпълняват същата опасна работа по спасяването на живот, както и нашите военни. Те заслужават по-добра участ от тази, на която са обречени“, заявява президентът на зоозащитната организация.

Активистът посочва, че неговата организация е готова не само да помогне за евакуацията на „тези войници К-9“ на територията на САЩ, но и да поеме медицинската грижа за тях до края на живота им. Той допълва, че животните трябва да бъдат преместени на безопасно място и тази груба грешка на Пентагона трябва да бъде поправена, „за да не се повтори онова, които се случи във Виетнам“.

„Затова ние призоваваме Конгреса да предприеме мерки по класификацията на служебните кучета по договор, така че да бъдат приравнени с военните служебни кучета. Неспособността да се направи и най-малкото – това е провал на хуманизма и позор за всички нас, казва още д-р Ганцерт.

EADaily припомня, че две седмици по-рано бяха евакуирани „щатните“ служебни кучета, които американските военни транспортираха в полупразното хале на транспортен самолет.

Изоставените животни на летището в афганистанската столица предизвикаха и възмущението на редовите американци.