Засилен интерес към помощите за ученици в Бургаско

Засилен интерес към помощите за ученици в Бургаско

Засилен интерес към целевите помощи за ученици в Бургаска област, след отпадане на доходния критерий. 1823 заявления са постъпили за първокласници, малко над 1000 са тези за осмокласници. Подпомагането е в размер на 300 лева, а срокът е до 15 октомври.

За да получат помощта родителите на първокласници и осмокласници трябва да подадат заявления в социалните служби с един единствен документ – бележка от учебното заведение, където ще учи детето. Интересът е много голям, посочва Маринела Султанова от регионалната социална дирекция в Бургас, пред БНР.

„До 15 октомври, до когато е срокът за подаване на заявления за двете помощи считаме, че броят им ще бъде почти двойно по-голям от миналата година. Свързали сме се и с училищата. Там също сме обяснили, че би трябвало и те да активират семействата на първокласници и осмокласници“

Помощта се изплаща на два транша – 150 лв. през месеца, следващ подаването на заявлението, останалите – през втория учебен срок. Парите се възстановяват, ако детето спре да посещава училище или направи над 5 неизвинени отсъствия за месец.

Освен на място, документи се приемат чрез лицензиран пощенски оператор или чрез системата за сигурно електронно връчване. За целта е нужен персонален идентификационен код от НОИ или квалифициран електронен подпис. От тези услуги се възползват предимно млади семейства, казаха социалните служители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *