Затягат ли се или се отпускат Covid мерките?

Затягат ли се или се отпускат Covid мерките?

Заповедта на здравния министър за новите мерки срещу коронавируса стана причина за спорове, гневни политически реакции и обяснения от страна на здравните власти. Наложи се Стойчо Кацаров да обясни на извънреден брифинг налагат ли се ограничения или се облекчават сега съществуващи мерки.

Налагат ли се допълнителни ограничения или се отпускат сега съществуващите – новата заповед на здравния министър Стойчо Кацаров

предизвика бурна реакция. Въпросът дали можем да сядаме в заведенията само ако сме ваксинирани, преболедували или с отрицателен тест за коронавирус се пренесе в парламента.

Андрей Чорбанов, „Има такъв народ“

„Настояваме за всякакви дискриминационни ограничения, които разделят обществото на ваксинирани и неваксинирани, лишавайки последните от основни техни права..

Повод за реакцията е предвидената възможност заведенията, фитнес залите и конгресните центрове да работят с пълния си капацитет, ако 100% от персонала и клиентите им разполагат със сертификат, че са ваксинирани, преболедували или разполагат с отрицателен ПСР тест.

Вместо радост, това предизвика недоволството на собствениците на заведения.

Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията „За 100-процентова ваксинирана клиентела е смешно да се говори при 20% ваксинация, при която повече от половината са над 65 години. Абсурдно е, абдикация на държавата, абдикира министър Кацаров, тъй като той 3 месеца пропиля, вместо да стимулира хората за ваксинация. В момента се прехвърля всичко върху бизнеса и върху туризма….“

Самият Кацаров обясни какво всъщност е разпоредил.

Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването „ Аз съм изумен от реакцията на някои политици и общественици. Хора, моля ви, преди да говорите – четете…“

За ограничеиня обаче може да се говори при администрацията, където трябва да бъде въведена организация за работа от разстояние на 50% от служителите, а за останалите – променливи граници на работния ден.

На среща между здравните власти в Министерството на младежта и спорта беше обсъдено и затягането на мерките по време на футболни мачове. Във връзка с повишаване на новите случаи на коронавирус е възможно да се позволи присъствието на публика само в секторите със седалки. Там феновете трябва да сядат през две седалки един от друг. Носенето на предпазни маски от момента на влизане на стадиона до напускането му остават задължително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *