Зелената сделка предвижда въвеждането на нови уреди за селективен риболов

Зелената сделка предвижда въвеждането на нови уреди за селективен риболов

Зелената сделка и новата стратегия на ЕС за биоразнообразието предвиждат въвеждането на нови уреди, с които ще може да извършва селективен улов на риба. По този начин ще се ловят само едрите, годни за продажба екзепляри. Това каза за Радио Варна доц. Виолин Райков от Института по океалонология към БАН. Доц. Райков участва в научен форум, организиран от Националната рибарска мрежа, който се провежда във Варна. Срещата е посветена на влиянието на Зелената сделка върху сектора на рибарството и аквакултурите.

По повод Зелената сделка, която касае и уредите за промишлен риболов, океанологът допълни, че подмяната с нови изисква значителен финансов ресурс, който може да бъде осигурен чрез европейско финансиране. Според Виолин Райков: „Проблемът е голям, защото много години се използват неселективни уреди, с които се ловят малки екземпляри или такива от застрашени видове. Те понякога биват връщани в морето, но много често просто се изхвърлят“.

Една от основните идеи на Зелената сделка е преминаване към алтернативни варианти за изхранване на населението и това прави аквакултурите изключително актуални, подрчерта Виолин Райокв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *