Какво откриха археолозите при разкопките в крепостта Вишеград (ВИДЕО)

Месец и половина след началото на разкопките в крепостта Вишеград над Кърджали, първите находки са вече факт. В строената през 3 – 4 в. крепост, която е една от най- запазените у нас, работи екипът на проф. Николай Овчаров. Тя е открита през 70-те години на миналия век, но оттогава тук не е работено. Вишеград има интересна история от времето на Четвъртия кръстоносен поход, тя е оцеляла до падането под османско робство.

Крепостта е една от най-добре запазените в страната. Част от крепостните стени достигат до 8 метра височина. За месец и половина е свършена страшно много работа.

Проф. Николай Овчаров разказа в „Денят започва“ за находките, открити при проучванията. Сред тях е и шлемът с рицарското забрало на рицар от края на 12 и началото на 13 век.

„Това потвърди една историческа истина, която знаехме отпреди това – за далечната 1206 година, август месец, когато именно тук в този замък, при похода на регента на Латинската империя Хенрих – брат на прочутия Балдуин, пленен от българите при битката при Одрин през 1205 г., именно тук при един свой поход в Източните Родопи те разбират, че император Балдуин е убит в Търново. Този шлем ни показва със 100% сигурност, че това нещо се е случило“, обясни професорът пред БНТ.

Другите открити неща, които проф. Овчаров показа, са от края на 14 век.

„Литургийни кръстове, които са стояли върху християнските хоругви – свързани са с обсадата на крепостта около 1361 г. от османците. Тя се е бранила, това ни показват пожарищата, в които ги открихме и всъщност е била превзета накрая“, каза още той.

На 4 юли в Златоград ще има голям събор, на който проф. Овчаров ще представи книгата си „Краят на Второто българско царство и съдбата на Златоградския район“.

Разкопките са на финалната права. Вече имат плана на крепостта. Остават довършителни дейности около 10 дена. Около 30 юни трябва да приключат.