Летящо такси демонстрираха в Париж (ВИДЕО)

Успешна демонстрация на летящо такси се проведе в Париж. Електрическата машина успя да се издигне на 500 метра. Волокоптерът, както се нарича таксито, ще бъде пуснат в експлоатация за Олимпиадата през 2024 година.

Тих, лек и красив – Волокоптер успешно печели славата на транспорта на бъдещето. На летище Бурже край Париж електрическата машина демонстрира техническите си постижения. Управляван дистанционно без пилот за 3 минути, волокоптерът се издигна на 500 метра и разви 30 километра в час.

„Пазарният потенциал за тези услуги е огромен. Според нашите изчисления до 2035 г. може да обслужваме пазар за около 300 милиона долара. И то само с въздушни таксита“, коментира Флориан Рютер, изпълнителен директор на компанията производител.

Волокоптер е атрактивна комбинация между дрон и хеликоптер. Излита и каца вертикално. Летящото такси е двуместно с отделение за багаж.

От германската компания производител планират първоначално машините да бъдат управлявани от лицензирани пилоти, но постепенно да станат напълно автоматични.

„Когато стартирахме ни посети представител на Регулаторния орган. Той каза какво да напиша като изискване за пилота, защото тази машина толкова лесно може да се управлява. Всяко дете може. Ако можеш да ползваш iPad, ще можеш да летиш и с Волокоптер“, допълва още Рютер.

До 2030 г. в Париж трябва да се появят поне 12 станции за летящи таксита.