Летящ автомобил извърши полет между две летища в Словакия (ВИДЕО)

Снимка: BBC

Прототип на летящ автомобил извърши 35-минутен полет между международните летища в Нитра и Братислава в Словакия.

Хибридът „Еър Кар“ е задвижван от баварски двигател и работи на стандартно гориво от бензиностанциите. Трансформацията от кола на самолет отнема две минути и 15 секунди. Крайсерската скорост във въздуха е 170 км/ч, общата товароносимост – 200 килограма.

„Можете да заредите 30 литра гориво във всяко крило, има и 10 литра запас в авариен резервоар“, каза конструкторът проф. Стефан Клейн.

За разлика от други прототипи „Еър Кар“ не може да излита и каца вертикално и се нуждае от писта.

„Имаме повече от 45 часа в полет, осъществили сме 143 излитания и кацания. Това е напълно работеща летяща кола“, коментира инвеститорът Антон Заяц.

Машината е разработена за около две години и струва под 2 милиона евро. Екипът смята за огромен успех привличането на дори малка част от глобалните продажби на подобни апарати за авиационни и таксиметрови услуги. Концепцията се разглежда като част от решението за намаляване на натиска върху съществуващата транспортна инфраструктура. През 2019 г. година консултантската компания „Морган Стенли“ прогнозира, че до 2040 г. сегментът на летящите коли ще достигне стойност трилион и половина долара.