Люба Кулезич: Задкулисието се оказа изключително неталантливо

Люба Кулезич: Задкулисието се оказа изключително неталантливо

„Има умора от един изхабен политически живот, от изхабени политически партии, от политически партии, които не представляват своите избиратели. Тази умора неизбежно ражда търсене на нещо нова или на нещо, което освежава политическата пустиня, в която се оказахме. 30 години подозираме непрекъснато наличието на някакъв задкулисен кадрови център, който излъчва удобни политици. Това задкулисие се оказа изключително неталантливо“. Този коментар направи в предаването „Политически НЕкоректно“ Люба Кулезич, журналист и телевизионен водещ.

Според Кулезич не е сигурно, че служебните министри Кирил Петков и Асен Василев ще направят непременно политически проект, който да се оформи като партия веднага:

„Това, което чух от Петков и Василев, е, че те ще продължат да следят какво се случва и Кирил Петков каза, че ако това, което се случва, противоречи на техните убеждения и желанието им на базата на почтеността да се рестартира икономическият и политическият живот на България, ще участват отново в протести, ако трябва. Това е решимост, която предизвиква симпатия“.

По думите ѝ говоренето в България за политическо инженерство трябва да е без кавички и без подозрение, че това е теория на конспирацията:

„Очевидно съществуват някакви групи по интереси, които обгрижват кадровото обезпечаване на съответните политически намерения. … От днешна гледна точка е напълно ясно кой е съчинил проекта „Симеон Сакскобургготски“. Знае се, че ген. Любен Гоцев е бил един от двигателите на този проект“.

Люба Кулезич смята, че в последните два парламента се прокарва тактика, която да доведе до раздор между политическите партии:

„Изпълнителят на тази тактика е „Има такъв народ“, начело със Слави Трифонов. … Крайната цел на тази тактика е всички партии, заварени в парламента от ИТН, да бъдат компрометирани, да се саморазобличат като неспособни да управляват, като карикатурни, като лицемерни, да отпъдят и най-малкото доверие, което е останало към тях. „Ние не сме лицемерните, а вие сте интригантите, искате парчета от баницата, искате постове, а ние искаме да има управление“ – казват от ИТН“.

„Има една много по-изгодна позиция, това е позицията на опозиция. Тогава си позволяваш абсолютно всичко по отношение на политическата словесност, обвинителен патос. Насърчаването на раздора в обществото, което не ни се случва за първи път, но сега се вижда особено ясно, е създаване на една димна завеса, зад която не знаем какво се случва“, коментира още телевизионната водеща.

Според нея след такава умишлено инспирирана раздорна енергия единият от пътищата е към възродена и силна авторитарна енергия:

„Не случайно Бойко Борисов се окопити и тръгна отново с джипката и тръгна напред да гази и да воюва с единствения си опонент Румен Радев. Вторият път е поява нови лица като Кирил Петков и Асен Василев, за които все още ми липсва ценностната основа за тяхното поведение, но те са хора, които обявяват война на корупцията и злоупотребата с обществения ресурс. Това е едно добро начало!“.

Интервюто на Петър Волгин с Люба Кулезич в предаването „Политически НЕкоректно“ на БНР можете да чуете от звуковия файл.