Марсилия и пристанищата на Франция през погледа на Явор Сидеров

Марсилия и пристанищата на Франция през погледа на Явор Сидеров

Европейските скитания на един политолог – разговор с Явор Сидеров в “Нашият ден“ за средиземноморски пристанища, Царевец-а на Франция, болниците, в които отиват художниците с отрязани уши, обещанията на прозорците и хората на Фоа.

“Пътувах във връзка с езиковата ваканция, изцяло самостоятелно организирана, нямаше нищо предварително. Влязох в контакт с езиково училище в Монпелие. Нямаше елемент на записване от България.

Марсилия

Марсилия беше началната и финалната точка на това пътуване. За мен в юношеското ми съзнание Марсилия е Едмон Дантес и замъкът Иф, граф Монте Кристо. Показа се, както се случва в истинския живот, че историята е фикция. Като малък бях убеден, че това е самата истина.

Сега Шато д’Иф е предмет на оживена туристическа индустрия, има корабчета от старото пристанище на Марсилия, които отиват до него. Крепостта няма нищо общо с такъв герой, но лесно може да се приеме, че има, защото е огромна, мощна, зловеща, изоставена и обвита в романтичен ореол. Иначе Марсилия е забележителна във всяко отношение.

Френската история на Марсилия е сравнително нова в исторически план.

Пристанищата

Имам едно усещане за това, което обединява Средиземноморските пристанища. Има една особена атмосфера и аромат дори, ако щете, което е уникално и е навсякъде – в пристанищата на Западното Средиземноморие и в тези на Леванта.

Чуйте Явор Сидеров в звуковия файл.

Снимки: Уикипедия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *