МВнР привика дипломат №1 на Скопие в София заради поруганото ни знаме в Битоля

МВнР привика дипломат №1 на Скопие в София заради поруганото ни знаме в Битоля

Министерство на външните работи привика на разговор временно управляващия посолството на страната в София и му връчи протестна нота заради поредния акт на оскверняване на български национални символи, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

В рамките на проведения разговор между директора на дирекция „Югоизточна Европа“ на МВнР Ваня Андреева – Малакова и временно управляващия посолството на Република Северна Македония в България Владимир Кръстевски бе заявено, че на 28 август 2021 г. българската страна е констатирала увреждане на пилона и отстраняване на знамето на Република България, поставено до офиса на службата по търговско-икономическите въпроси към генералното ни консулство в Битоля. Изразено бе дълбоко възмущение от този инцидент.

Подчертано бе, че всяко действие, израз на омраза срещу друга държава или нейните граждани, противоречи на основните ценности на съвременните демократични общества и пречи на утвърждаването на добросъседски отношения, информират от МВнР.

Отчетена бе своевременната публична реакция на МВнР на Република Северна Македония, в която остро се осъжда вандалския акт и се поема ангажимент за разследване и подвеждане под отговорност на извършителите.

В хода на срещата беше изразена отново загрижеността на българската страна от зачестилите случаи на атаки и проява на агресия, провокирани от омраза към България, включително спрямо граждани на Република Северна Македония с български произход или такива, симпатизиращи на страната ни.

По-рано пръв за вандалския акт в Битоля алармира евродепутатът Ангел Джамбазки, който сезира и МВнР, като обяви, че ще уведоми и Брюксел за посегателството на кандидатката за еврочленство Република Северна Македония.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *