Над 7000 земеделци са поискали субсидии за обработваеми земи, без да имат право

Над 7000 земеделци са поискали субсидии за обработваеми земи, без да имат право

Над 7 хиляди земеделци са поискали тази година да получат субсидии за обработваеми земи, без да имат право на това – сочат данните от кръстосаните проверки на Държавен фонд „Земеделие“.

Независимо дали са допуснали неволна грешка, или са се опитали да измамят системата, тези фермери ще бъдат санкционирани.

Янислав Янчев, експерт от фонда, коментира пред БНР най-честите проблеми при заявяването на субсидии и наказанията, които се налагат на земеделците:

„Двойно заявена площ е земеделски парцел, който е заявен за подпомагане от повече от един земеделски стопанин. … Когато има регистрирано правно основание само на един ползвател, застъпената площ е одобрена за плащане изцяло по неговото заявление. А стопанинът, който е очертал площи без правно основание, получава санкция и въпросната площ се счита за недопустима. Със сигурност няма да получи субсидия за тази площ“.

Той даде пример, че ако един фермер е заявил за подпомагане 100 декара, а се констатира, че 10 от тях са недопустими, тези 10 дка се умножават по 1,5 и той се санкционира освен с тези 10 и с още 15 дка, т.е. от допустимите 90 дка се изваждат още 15, това е т.нар. административна санкция.

Няма случаи, при които и двамата стопани нямат правно основание.

„Има хипотеза, при която и двамата земеделски стопани имат регистрирано правно основание за една и съща площ. В тези случаи застъпената площ не се присъжда на нито един от стопаните и на двамата се налагат санкции, тъй като не можем да установим кой реално ползва, на база правното основание, въпросната площ“, обясни експертът от ДФ „Земеделие“.

Интервюто на Веселина Миланова с Янислав Янчев в предаването „12+4“ можете да чуете от звуковия файл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *