На 7 септември започва официалното преброяване на населението на България

На 7 септември започва официалното преброяване на населението на България

Официалното преброяване на населението ще започне в полунощ на 7 септември и ще продължи до 3 октомври. Процесът ще премине на два етапа – електронно самопреброяване, което ще е в първите десет дни, и по класическия начин – от 18-и септември до 3-ти октомври.

„Преброяването е най-мащабното статистическо наблюдение, което се прави веднъж на 10 години. С резултатите си то повлиява всички сфери на обществения и икономически живот у нас. Всички ще ги усетим след това по политиките, които ще бъдат изграждани на базата на данните, които ние ще произведем“, заяви пред БНР председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски.

При въпроси по преброителната карта или при технически казуси хората могат да звънят на *2021 или на 02/907-84-30.

В НСИ има изграден модерен кол-център, който ще посреща телефонните обаждания. Обучени специалисти ще отговарят на поставените въпроси, а разговорите ще се записват. Обратната връзка от хората ще даде възможност НСИ своевременно да подобрява процеса по преброяването.

По време на електронното преброяване между 7 и 17 септември кол-центърът ще работи всеки ден от 9 до 21 часа. От 18 септември започва вторият етап – преброяването с преброители. Тогава хората ще имат възможност да се обаждат между 8 сутринта и 20 часа вечер, каквото ще е и работното време на преброителите. На посочените телефони гражданите ще имат възможност да проверят самоличността на преброителя в техния участък.

Магдалена Костова, директор на Дирекция „Демографска статистика“ даде подробности за информацията, която се събира с преброяването:

„На електронното преброяване човек брои собственото си жилище, в което живее, няма значение дали е собственик, ползвател, наемател. Той трябва да преброи жилището, в което живее обичайно. След това преброителите ще минат и ще преброят всички сгради, защото сградите ги броят само преброителите. Те ще преброят необитаваните жилища към момента на преброяването, включително вили, частни къщи за почивки. Всички жилища ще бъдат преброени като обитавани, необитавани, сезонни и каквато е тяхната съответна функционалност“.

Първите резултати от преброяването ще излязат до Коледа. Официалните – проверени и сравнени – ще са готови през втората половина на 2022-ра.

Репортаж на Таня Милушева в предаването „Хоризонт за вас“ на БНР можете да чуете от звуковия файл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *