Нестабилно време и в следващите дни

Нестабилно време и в следващите дни

Подушихме, образно казано, есента особено в района на София с тези по-ниски температури, облаци, гръмотевици и валежи от дъжд. Но това е нормално августовско време, даже това захлаждане закъсня, август тази година си и достатъчно топъл, но дойде време и за прохлада. Така ще е, защото наближава есента и атмосферата над Северното полукълбо се готви за промяна и това се отразява, както на температурите, така и на валежите в Европа.

И в следващите дни, според синоптичните модели, над страната ще има условия както за периоди на по-сухо и слънчево време, така и на валежи придружени и от гръмотевици. И в събота, и в неделя, дори и в началото на другата седмица, на места и особено в планинските райони ще се създавата условия за превалявания.

Температурите ще се повишават, но в неделя, например, за кратко ще се понижат, особено на запад и в Дунавската равнина, защото нова порция по-хладен въздух ще навлезе над страната. И пак ще има условия за превалявания.

Другата седмица ще видим повишение на максималните температури до ниво от 29, 32 градуса, но тези температури ще се измерват в низините на страната, а по високите западни полета вече ще имаме температури, в отделните дни и между 19 – 20 и 25, 27 градуса.

Септември ще започне с с нестаблино време, като вероятно около 5 – 7 септември ще видим и преминаванате на средиземноморски циклон, и ако това се случи ще имаме валежи от дъжд над цялата страна и по-ниски температури, което отново ще ни напомни за идващата есен. Вероятно до 15 септември ще имаме поне две подобни синоптични ситуации, ако средиземноморския център на ниско налягане се активизира.

За момента изглежда, че сухият период, който започна още през юли и продължи активно през август, приключва и с очертаващите се превалявания ликвидираме опасността от пожари и безводие. Рано е да се твърди със сигуност, че ще вали в рамките на нормалното, но моделите засега показват такава атмосферна цируклация на Югоизточна Европа, която води до валежи.

Над Централна Европа е по-хладно от обичайното заради голям център на ниско налягане, вали дъжда на много места, а температурите са не по-високи от 18 – 20 градуса. Разбира се и в следващите дни най-топло ще бъде в Испания, Гърция, Южна Италия и България.

Нашата страна ще бъде разделена образно на две половини – източна и западна, като на изток ще е относително по-топло.

Колкото по напред във времето се опитвме да погледнем, толкова по-несигурни стават данните. Следете краткосрочните прогнози на НИХМ за следващия ден, те са точни приблизително на 100 процента.

В пустинята Атакама, в Южна Америка, падна сняг, което не е съвсем обичайно, но тази зима в южното полукълбо има сериозни студени вълни, които тръгват от Антарктида и се отправят далеч на север през Южна Америка и дори Южна Африка. Припомняма ви че в края на юни и през юли сняг валя в Южна Бразилия, това не се бе случвало от много години.

В Антарктида зимата е относително по-студена, температурите падат до минус 70 градуса, а вероятно и по-ниско, като ледената покривка около контенинта се разширява значително на север. Антарктида е твърде далеч от нас и времето там ни засяга само като любопитен факт, макар че атмосферната циркулация там оказва влияние върху времето над цялата планета.

Любопитен факт е, че това лято, към края на август, в Северния ледовит океан ледената покривка е с около 850 хил. кв. км. повече отколкото за същия период на миналата година. Данните вижте тук: https://climatereanalyzer.org/clim/seaice/

Това показва, че от година на година, нещата се променят, както към по-малко, но така и към повече лед около северния полюс, което трябва да подскаже, че естествените флуктоации са присъщи на климатичната система, която твърде малко се влияе от дейността на хората. Защото помним предсказанието от преди десетина – петнадесет години, че към 2020 година през лятото няма да има лед около северния полюс. Но, както виждаме, лед има и в различните години той е с различна площ.

В Карибския регион се зароди тропическа буря, която ще прерасне в урагана Ida и се очаква в неделя вечерта да се стовари като ураган от втора категория в района на Ню Орлеанс, по крайбрежието на Мексикансикя залив. Американците следят изкъсо тази сериозна буря, ще видим дали тя ще се окаже неприятна изненада за жителите на тези райони на САЩ.

Синоптичната комисия коментира и две други теми – атентатите в Кабул и предстоящото заседание на ФЕД, което ще покаже дали ще има повишаване на лихвите и съкращаване на количествените улеснения – подобни решения ще окажат бърз ефект върху цялата американска икономика. /дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *