Нидерландия и Ирландия – новите образователни дестинации за младите българи

Нидерландия и Ирландия – новите образователни дестинации за младите българи

Пандемията не се отрази върху интереса на българските зрелостници да следват в чужбина, но доведе до нови варианти на обучение. Университети на Стария континент вече предлагат изцяло онлайн преподаване, предимно в магистърски програми. Това каза пред БНР образователният консултант Благовеста Евтимова. Очакванията са навсякъде в Европа студентите да учат присъствено в следващите месеци, като първи академичната година официално откриха в Нидерландия в първите дни на септември.

Интересът към медицина, архитектура и право традиционно е голям, но има своите специфики, като например Нидерландия, където след третата година от следването бъдещите лекари продължават обучението си на местния език. От години най-търсени са икономическите специалности, защото могат да се изучават на най-говоримия – английски, и на други езици. Все повече набират скорост и професиите на бъдещето – роботика, създаване на изкуствен интелект, разработчик на компютърни игри.

Великобритания изпада трайно, след като напусна ЕС и университетските такси скочиха драстично. Между 10 000 – 40 000 £ струва една учебна година в Обединеното кралство след Брекзит, поясни Благовеста Евтимова. На този фон Нидерландия се налага като водеща дестинация за амбициозни младежи, решили да усвояват знания отвъд пределите на родината. Ниската земя предлага богат избор от програми на английски, а на образователната карта си проправя път и Ирландия с колежи и университети за приложни науки.

Високи академични стандарти, личностно развитие, мултикултурна среда, трупане на опит са сред основните причини младото поколение да избира образование и живот в чужбина. Полезни съвети и напътствия по пътя на подготовката дава в приложения звуков файл Благовеста Евтимова.