Ново важно откритие на български астрономи

Ново важно откритие на български астрономи

2021 година се оказа важна и ползотворна за астрофизика д-р Трифон Трифонов, възпитаник на катедра Астрономия към Софийския университет и учен от Института по астрономия „Макс Планк“ в Хайделберг.

През март тази година д-р Трифонов направи едно важно за науката откритие – тогава той откри екзопланетата Глизе 486b, която е разположена само на 26 светлинни години от нас.

А съвсем наскоро доктор Трифонов и колегите му са регистрирали нова екзопланетна система, състояща се от две планети около звездата TOI-2202, чиято маса е около 80 % от тази на Слънцето.

Повечето от новооткритите екзопланети са по-масивни от Земята, което е важно, предвид това, че широката публика следи с интерес откритията, чакайки намирането на екзопланетната близначка на Земята. Ще стане ли това скоро, и толкова лесно ли се откриват нови екзопланетни системи, колкото може да ни се стори от публикациите в пресата – разказва д-р Трифон Трифонов, възпитаник на катедра Астрономия към Софийския университет и учен от Института по астрономия „Макс Планк“ в Хайделберг. /бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *