Обиски в Студентски град заради израелска група за компютърни измами и пране на пари

Специализираната прокуратура извърши действия по разследване, водено в Израел срещу група за измами, компютърни престъпления и изпиране на пари, съобщиха от държавното обвинение.

На 30 юли са извършени процесуално-следствени действия в София в изпълнение на Молба за правна помощ, издадена от Службата на държавния прокурор – Йерусалим в Държавата Израел.

Разследването се води срещу организирана престъпна група за инвестиционни измами, компютърни престъпления и изпиране на пари. Събраните по досъдебното производство доказателства сочат, че участници в престъпното сдружение привличали хора от различни континенти да инвестират в просперираща онлайн инвестиционна платформа, парите обаче били превеждани от тях по сметки на финансови мулета на групата, се казва още в официалното съобщение.

В хода на действията по разследването са извършени претърсвания и изземвания в Студентски град. Иззети са документи, компютри, флаш памети, телефони и други веществени доказателства, относими към престъпната дейност на групата.

Разпитани са 7 души, двама от които чужди граждани, постоянно пребиваващи на територията на  България. Не се съобщава обаче за задържани.

На 27 юли, в изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от Главна прокуратура в град Бамберг и Централната служба за компютърни престъпления на Бавария, Специализираната прокуратура извърши действия по разследване на организирана престъпна група със същия предмет на престъпна дейност, припомниха от държавното обвинение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *