Образование в пандемия: Каква нова учебна година ни очаква?

Едва в началото на септември ще може да се каже как ще започне новата учебна година, каза днес просветният министър проф. Николай Денков. Ако тогава страната е в червена или тъмночервена зона вероятно ще има и онлайн, и присъствено обучение.

Максимално присъствено обучение – това е целта на министерството, обяви днес пред парламента проф. Денков. Училища ще се затварят само при тъмночервено ниво на заболеваемост.

В момента със здравното министерство се изготвят задължителни и препоръчителни мерки, които училищата ще спазват, каза още министърът. Самите училища също настояват за присъствено обучение.

Увеличават се заразените ученици: МОН спира подаването на заявки по програмата „Отново заедно“

Тази година училищата ще затварят само в краен случай и на локален принцип – отделно училище, отделен клас. Те ще работят по четири различни варианта, в зависимост от разпространението на COVID-19 – от зелен до тъмночервен. Ако се наложи първи вкъщи ще се върнат най-големите ученици.

В столичното 140-то средно училище са категорични – обучението през новата учебна година трябва да е присъствено.

„Да бъде присъствена за абсолютно всички възрастови групи, тъй като, според цялата учителска гилдия, това е най-добрият вариант. Ако се вземе предвид здравословното състояние, брой заболели – всички сме готови на варианти, каквито трябва да понесем“, заяви Мая Зафирова, директор на 140-то СУ.

„Все повече желаем да бъде присъствено, защото училището и не само нашето, които се занимаваме с изкуство, имаме необходимост да работим във физическа среда“, допълни Марио Гергинов, заместник-директор на 140-то СУ.

Днес пред парламента проф. Денков заяви, че ще се търси максимално дълго присъствено обучение. В момента, обясни той, със здравното министерство се подготвят насоки, които ще трябва да се спазват.

„Посочените в насоките задължителни и препоръчителни мерки осигуряват условия за преминаване към обучение в електронна среда само в краен случай и най-вече на локален принцип – отделен клас, отделно училище или училища в отделно населено място в съответствие с епидемичната обстановка, спецификата на училището и учениците. Образователни институции в цялата страна ще бъдат затваряни само при крайна необходимост, при тъмночервено ниво на заболеваемост“, каза служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков.

Министърът обясни, че има четири варианта за работа на училищата.

При зеления сценарий – със заболеваемост по ниска от 100 на 100 хиляди души и при жълтия сценарий – от 100 до 250 заболели на 100 хиляди души. При заболели деца и учители, отделни паралелки или ученици ще учат електронно. При 15% отсъстващи ученици ще се премине към онлайн обучение за цялото училище. Директорът трябва да направи предложение до министъра.

„Към дистанционното обучение преминават първо учениците от 8-ми до 12-и клас, при влошаване на епидемичната ситуация и тези от 5-и до 7-ми клас включително, малките деца до 4-ти клас ще учат онлайн в краен случай, при невъзможност обучението да продължи присъствено“, уточни министър Николай Денков.

При заболеваемост от 250 до 500 на 100 хиляди души е червеният сценарий. Училищата работят по график за преминаване към онлайн обучение. Когато заболелите нараснат училището започва да учи онлайн.

Ако заболеваемостта надхвърли 500 на 100 хиляди души идва и тъмночервеният сценарий – всички ученици ще учат от дистанция. Остава онлайн обучението за тези ученици, чиито родители желаят това. Детските градини също ще се затварят само в краен случай. Остават познатите досега мерки за безопасност – маски в клас, дезинфекция, проветряване.

„Сигурна съм, че всички колеги подготвят сградите, максимално добре дезинфекцирани и почистени, подготвени на 100% за новата учебна година, по въпроса за маските, за разделянето на коридорите, децата свикнаха и не смятам, че това е някакъв проблем“, каза още Мая Зафирова.

Накрая министърът обобщи, че едва между 1-5 септември ще може да се каже как точно ще започне новата учебна година. Но се очаква на 15 септември България да е в червената или тъмночервената зона и само където е възможно да се започне присъствено обучение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *