Откриха мъртъв беларуски активист, обесен в парк в Киев (Видео)

Беларуски активист, живеещ в Украйна, който от вчера бил в неизвестност, е намерен мъртъв в парк в Киев, съобщи украинската полиция, цитирана от Франс прес и Ройтерс.

Виталий Шишов ръководел базирана в украинската столица неправителствена организация „Белоруски дом в Украйна“, която помага на беларуси, избягали от гонения в страната си да намерят жилище под наем, да се легализират и да намерят работа, се посочва на уебсайта на организацията

„Беларуският гражданин Виталий Шишов, изчезнал вчера в Киев, беше открит обесен в един от парковете на града, недалече от мястото, където живеел“, съобщи в комюнике полицията.

Силите на реда са започнали разследване за предполагаемо убийство. Те казаха, че се проверяват всички версии, включително убийство, маскирано като самоубийство. Полицията търси свидетели, прави се анализ на записите от видеокамерите на мястото на инцидента и ще направи редица експертизи и следствени експерименти. На мястото на инцидента е намерен мобилният телефон на Шишов.

Украинската информационна агенция УНИАН съобщи, че сутринта на 3 август киевската полиция е помолила всички, които са познавали Виталий Шишов, да предоставят на следствието информация за последните седмици от живота му, за психическото и емоционалното му състояние и за получени заплахи.

Според беларуския център за правата на човека „Вясна“ Шишов е забелязал, че е следен докато тичал в парка.

Представителят на „Беларуската къща в Украйна“ Юрий Щучко разказа в ефир, че Шишов е обесен със следи от побой по лицето.

„Това е стара схема за прикриване на убийство като самоубийство. Той беше обесен със следи от побой по лицето. Нищо не беше откраднато. Той беше с обикновени оръфани дрехи, в които хората се занимават със спорт, имаше само телефон с него“, каза Щучко, който е открил тялото му в парка.

Той каза още, че наскоро са били предупредени да внимават, че хора от Силите за специални операции и други части на Беларус пристигат в Украйна, за да ги унищожат физически. „Виталий ме помоли да се погрижа за близките му хора. Той имаше странен предчувствие „, сподели още Щучко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *