От септември: С 10% по-ниска пенсия от НОИ, ако получаваме и втора пенсия

От септември: С 10% по-ниска пенсия от НОИ, ако получаваме и втора пенсия

Хиляди българи с шанс за по-висока пенсия. Става въпрос за хората, които са избрали да получават и пенсия от частен фонд.

От първи септември тяхната пенсия от НОИ ще се намалява само с 10 процента, вместо сегашните около 24 на сто. Над 170 хиляди души в заварено положение могат да поискат преизчисляване на пенсиите по новите правила. Не всички обаче ще получат увеличение.

Над 172 000 души с право на втора пенсия в момента получават с около 24% по-малка пенсия от НОИ. Те ще могат да поискат преизчисляване по новите правила от първи септември тази година.

„По новите правила – в сила от първи септември, очакваме редукцията да спадне наполовина. Тоест едно лице, за което е била около 20, да стане около 10“, заяви Любомира Язаджиева, директор Дирекция „Пенсии“ към НОИ.

Повечето хора в заварено положение получават инвалидни пенсии, които са в минимален размер и шансът да получат увеличение, ако поискат преизчисляване, не е голям.

„Когато тяхната пенсия е с намален индивидуален коефициент, но размерът ѝ е под минимално гарантирания от държавата – дори и след преизчисляването вероятността тази есен да остане в по-нисък от минималния размер и да се изплаща в размер приравнен на минималния е много голяма“, допълни Любомира Язаджиева.

Шанс за по-висока пенсия имат около 15 000 души, ако пенсията им за осигурителен стаж и възраст е по-висока от минималната.

„Пенсиите, които са над 300 лева ще бъдат преизчислени“, добави още Любомира Язаджиева.

Новите правила ще важат и за всички около 15 000 жени, които не са прехвърлили парите си в НОИ и след първи септември ще имат право на втора пенсия.

„Ще има хора, на които натрупаната сума няма да е достатъчна за пожизнена пенсия, но те ще си получат парите еднократно или разсрочено. Тези, които имат над 10-12 000 лева, би следвало да могат да стартират с получаването на един от трите разрешени от закона видове пожизнени пенсии“, каза още Даниела Петкова, член на УС на БАДДПО.

Получаването на втора пенсия не е обвързано с изискване за стаж. Необходимо е да сте навършили годините за пенсиониране. Изплащането на втората пенсия може да започне преди да сте придобили право на пенсия от НОИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *