Пострадали и ранени при пожари в Северна Македония, Радев обещал помощ на Пендаровски

архив

Десет души, включително един пожарникар, са пострадали от вдишването на дим и са получили лекарска помощ заради пожара, който бушува около северния град Кочани в Република Северна Македония и вече навлезе в града, съобщава „Независен весник“.

Ситуацията с пожара в Кочани е под контрол, увериха снощи премиерът Зоран Заев и кметът на Кочани Николчо Илиев. Пожарът се гаси от екипите на противопожарните служби в Кочани, но и от Щип, Берово, Кавадарци, Скопие.

Илиев информира, че са изгорели покривите на две къщи, продължава да гори складът за дърва на предприятието „Македонски шуми“.

Премиерът Зоран Заев обеща помощ тази сутрин от съседите, след като президентът Стево Пендаровски е разговарял с президента на България Румен Радев, а Зоран Заев е разговарял с президента на Сърбия Александър Вучич и с премиера на България Стефан Янев. Президентът Вучич заяви, че ще изпрати два, три или четири хеликоптера, а помощ обеща и президентът Румен Радев.

Помощта е необходима не само в Кочани, но и в други райони в страната, където има пожари и заради силния вятър огънят се разпространява. Такъв е случаят с Македонски Брод и района между Делчево и Пехчево, заяви Зоран Заев в Кочани, където пожарът, който стигна до града снощи, бе поставен под контрол.

За днес е насрочено заседание на групата за оценка, на която ще бъде разгледана сериозността на ситуацията с пожарите, и ако е необходимо ще бъде предложено да се обяви кризисна ситуация на част от територията или на цялата територия на държавата, заяви снощи директорът на Центъра за управление с кризи Стоянче Ангелов по време на посещение в Кочани, пише „Независен весник“.

Служебният министър-председател Стефан Янев също проведе телефонен разговор с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев във връзка с разразилите се пожари в югозападната ни съседка. Това съобщи пресслужбата на кабинета.

Българският премиер е изразил готовност при необходимост страната ни да окаже подкрепа на Република Северна Македония за справяне с бедствието.

Министър-председателят Янев е изтъкнал пред Заев, че в няколко части на България нашите противопожарни служби също се борят с огнената стихия и правят всичко възможно, за да окажат помощ на населението.

Овладяването на ситуацията в нашата страна е приоритет, допълват от МС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *