При гръмотевична буря – изключете телефона, далеч от вода, контакти и метал

При гръмотевична буря – изключете телефона, далеч от вода, контакти и метал

Най-добрата превенция е да следим прогнозата за времето и ако се налага да отменим пътуването си, заради предстоящи гръмотевични бури. Ако, обаче вече сме навън добро убежище би била най-близката сграда или кола.

Най-безопасно е мобилният телефон да бъде изключен до края на бурята. Особено, ако времето между светлинната и звуковата част на светкавицата е по-малко от 10 секунди. Това каза за Радио Варна инж.Иво Иванов, управител на фирма за изграждане и поддръжка на системи за мълниезащитата и заземителните уредби. Ако сме в морето или в басейн незабавно трябва да излезем, защото водата е силен проводник.

Не трябва да държим метални предмети, въдици, стикове, чадъри и т.н.

Дори в помещение на закрито е добре да сме далеч от контакти и кабели, затова е добре да се изключи електричеството, предупреди експертът.

Едва около 30 на сто от сградите у нас са обезопасени с мълниезащита

Едва около 30 на сто от сградите у нас са обезопасени с мълниезащита, каза още инж.Иво Иванов. Освен това масово тези системи не се изграждат правилно, но няма контролиращ орган и отговорността остава за ползвателите, сподели още специалистът по изграждане и поддръжка на системи за мълниезащитата и заземителните уредби. Жалко е, че не се правят, защото една добра уредба струва по-малко от един хубав телевизор, около 2 хил. лв. В България това се подценява, добави Иванов.
144 хиляди мълнии са паднали в Югоизточна Европа за последните 24 часа, съобщи NOVA телевизия, позовавайки се на платформата „Blitzortung“, която регистрира гръмотевичната активност в реално време. Около 1/4 от всички тях са били на територията на България.

Гръмотевичните бури следват движението на студения атмосферен фронт, който преминава над Балканите.

И днес в Източна България на места ще има краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевици, локално са възможни по-значителни количества

Мълнията е природно явление, което представлява пренос на електричен заряд между два облака или между облака и земята. Тя има няколко параметъра – ток, напрежение и температура.

Електрическия потенциал между облака и земята може да надвиши 100 000 000 V

Енергията на една мълния може да достигне 100 КW и ток в диапазон от 30 000 А до 200 000 А. Налягането на въздуха в околностите на мълнията може да достигне до 100 Bar. Дължината на една мълния достига от 2,5км. до 20км.

Скоростта и на разпространение може да достигне до 220 000 км/ч. Всичко това характеризира феномен, отличаващ се с огромна мощ и значително влияние върху бита и ежедневието на човечеството, предупреждават експертите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *