Пуснаха българското приложение за валидиране на Covid сертификати

Пуснаха българското приложение за валидиране на Covid сертификати

Официалното приложение на България за сканиране и валидиране на „зеления“ Covid-сертификат беше одобрено от Google и вече е налично в Google Play Store, съобщиха от здравното министерство.

Така приложението става достъпно за масово използване от всички граждани на ЕС, които искат да проверят валидността на своите сертификати. COVID CHECK BG за Android може да бъде изтеглено тук: https://play.google.com/store/apps/details?id=dcc.check.bg

Апликацията трябваше да е готова до края на юли, но се забави с около месец. „Зелените“ паспорти важат за пътувания между държавите в ЕС от началото на юли.

Приложението дава възможност за валидиране на сертификат за ваксинация, сертификат за преболедуване, сертификат за отрицателен резултат от NAAT или RAT изследване. То все още не е достъпно за смартфони с операционна система iOS.

Новата апликация може да се използва в заведения, зали, кина и театри, работещи на 100% от капацитета си, където ще се проверява дали посетителите са ваксинирани или преболедували.

България стана една от последните страни, които пускат подобна апликация. За усленение ЕК предложи и референтен софтуер с отворен код и приложения за издаване, съхранение и проверка на сертификати. Те бяха изготвени за Комисията от SAP и T-Systems.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *