Първият трансджендър в олимпийската история се провали звучно в Токио (Видео)

Снимка: АП

Първият трансджендър спортист в историята на Олимпийските игри – Лоръл Хъбърд от Нова Зеландия, се провали с гръм и трясък в Токио.

Състезателят по вдигане на тежести бе сред най-коментираните атлети в месеците преди игрите, защото макар да е роден като мъж и все още физиологически да е мъж, притежаващ мъжки полови органи, прекалено ниските му нива на тестостерон накараха МОК да му позволи да се състезава срещу жени.

Със сигурност изключително спорно решение, около което най-големи притеснения имаха съперничките на Хъбърд в най-тежката дамска категория във вдигането на тежестите.

Очевидно обаче тези опасения са били доста излишни, защото Хъбърд отпадна доста унизително, без да успее да вдигне тежестите в нито един от трите си опита.

В изхвърлянето Хъбърд пробва първо с тежест от 120 кг, а след това на два пъти със 125 кг, но и трите пъти резултатит бе същият – провал.

Така логично Лоръл Хъбърд няма как да продължи към изтласкването, където отидоха всичките нейни 13 съпернички. Пет от тях дори вдигнаха повече от тези 120 кг, на които Хъбърд се провали още в първия опит.

Припомняме, че Лоръл Хъбърд е роден като Гавин преди 43 години и доста време се състезава с мъжете без особен успех, преди да започне процедури за смяна на пола през 2012-а.

Пет години по-късно получава позволение да се състезава срещу жени заради доста ниските нива на тестостерон в тялото си. По-ниски дори от тези на някои свои съпернички.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *