Рекордното поскъпване на храните на едро продължава и в началото на септември

Рекордното поскъпване на храните на едро продължава и в началото на септември

За седма поредна седмица храните на едро по стоковите борси и тържищата поскъпват през отминалите пет работни дни (30 август – 3 септември), което е тригодишен рекорд, сочат данните от бюлетините на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Остава открит, обаче, въпросът дали е реално това ново рекордно поскъпване, още повече, че в предходната седмица (23-27 август) храните на едро бяха се повишили за шеста поредна седмица, което също беше рекорд, но двегодишен.

Основание за подобно съмнение дават от Националната агенция за приходи (НАП). В петък от там съобщиха, че данъчни инспектори започват денонощен контрол на 13-те най-големи борси за зеленчуци и плодове в страната, заради повишеното им потребление и информация за укриване на обороти от продажбата на селскостопанска продукция. На входа и изхода на тържищата ще има временни контролно-пропускателни пунктове, където инспекторите ще следят за контрабанден внос и укриване на приходи от продажбите.

Без съмнение, обаче, е че поскъпването на храните няма да спре. Прогнозата е на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), която преди два дни представи месечния си доклад за световните цени на храните, като отчете изненадващ ръст от 32.9% през август, спрямо същия месец на 2020 година, след като преди това пет поредни месеца цените също нарастваха, но със значително по-бавен темп. Сред основните причини за този рязък скок от ФАО просочват нарушените доставки, липсата на досатъчно работна ръка за прибиране на селскостопанската продукция и значителното повишение на котировките по стоковите борси на захарта, пшеницата и растителните масла.