Роборъце в Космоса – оживялата фантастика

Роборъце в Космоса – оживялата фантастика

Не само на Земята, в Космоса също ни трябват ръце. Но за да манипулират предмети извън космическата станция, на астронавтите, които отиват на космически разходки, са им нужни роборъце. На Международната космическа станция има две – „Канада арм“ с дължина 17 метра, най-голямата роборъка в Космоса, както и 10-метровата японска.

Предстои задействането и на трета ръка „ЕРА“, която пристигна на руския модул „Наука“. Повече за епопеята на модула и драматичните събития около скачването му с МКС – разказва Никола Кереков в „Науката не спи“ на БНР.

Тези три ръце, обаче не са единствените, при първата си разходка тайконавтите (китайските астронавти) монтираха китайска роборъка, която може да стига до почти всички модули на станцията, има осем стави, може да премества астронавтите и да снима и изследва повърхността на станцията.

Покрай тези изобретения, които сякаш ни пренасят в научната фантастика, няма как да не засегнем и темата за космическия туризъм и онова, което кара хората да пожелаят да излязат в Космоса и да платят цената за гледката на Земята отвисоко.

Снимки: esa.int

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *