Румънски военен самолет евакуира четирима българи и 15 румънци от Афганистан

Румънски военен самолет евакуира четирима българи и 15 румънци от Афганистан

Четирима граждани на България са пристигнали в събота от Афганистан на борда на самолет C-130 Hercules на румънските ВВС, кацнал в Отопени, предава държавната информационна агенция на северната ни съседка „Аджерпрес“.

Сънародниците ни са напуснали размирната страна заедно с 15 граждани на Румъния.

Това е третият полет от Кабул на румънските военнотранспортни самолети. Освен военния персонал на самолета, на борда са пътували членове на мобилен консулски екип на МВнР, готов да окаже специализирана помощ при нужда, съобщава БНТ.

На 13 август външнополитическото ведомство в Букурещ преоцени и повиши нивото на тревога за Афганистан, призовавайки румънските граждани да напуснат територията на страната и да избягват всяко движение в района.

Предупреждението на МВнР бе определено от факта, че развитието на сигурността в региона е свързано с голям риск от терористични атаки и въоръжени сблъсъци. В същия ден министърът на външните работи Богдан Ауреску разпореди предприемането на стъпки за взимане и прилагане на бързи решения с цел безопасна евакуация на румънски граждани от Афганистан.

Снимка: БТА/АР