Синхронизираният бизнес цикъл на България с еврозоната е позитив за приемане на еврото (Видео)

Нашият бизнес цикъл е синхронизиран в голяма степен с този на еврозоната, така че от тази гледна точна не би следвало да имаме проблеми с приемането на еврото. Страни като Литва, Латвия и Естония успяха да направят успешен преход. В България въпреки скептичните настроения, които има по отношение на еврото, то ще ни даде добра основа за икономическо развитие. Страната ни все пак трябва да се справи със структурните проблеми в икономиката, като корупция, бюрокрация и неработещи институции. Това мнение изрази ас. д-р Калина Дурова, катедра „Финанси и отчетност“ на Стопански факултет при ЮЗУ „Неофит Рилски“, в ефира на предаването „В развитие“ на Блумбърг с водещ Делян Петришки.

От думите на госта стана ясно, че след като приемем еврото е възможно да се покачи ценовото равнище. Това обаче е тенденция в световен мащаб и не касае само и единствено нас. Но ценовото равнище в България е по-ниско с това в еврозоната. То е около 50%, като трябва да бъде в рамките на поне 65%, което е средното ниво в еврозоната.

Това повишаване на цените с фиксиран валутен курс е възможно да доведе до инфлация, но би следвало и доходите в България да се повишат. В кратък период ще има затруднения, но в бъдеще очаквам да се повиши нашето благосъстояние, ако страната ни приеме еврото. В Латвия, която също е с фиксиран валутен курс, и където настроенията също бяха скептични, в момента икономическите показатели са стабилни. При нас може да се получат подобни позитивни ефекти, ако се справим със структурните проблеми в икономиката, смята ас. д-р Калина Дурова.

Друга тема от разговора бе свързана с управлението на бюджетното салдо и размера на дълга спрямо брутния вътрешен продукт (БВП).

Нашият дълг винаги е бил проблем, но политиците в България винаги са се стремели към по-ниски разходи и бюджетни дефицити през годините, което води до една непрозрачна парична политика. Когато преминем изцяло под контрола на Европейската централна банка (ЕЦБ), би направило нашата политика да стане по-ясна, като това ще донесе позитиви за бизнеса, хората и инвеститорите.