Собственици на заведения и нощни клубове протестират в Благоевград и Пловдив

Собственици на заведения и нощни клубове протестират в Благоевград и Пловдив

Собственици на заведения и нощни клубове, както и представители на свързани с тях бизнеси от област Благоевград, излязоха на протест на главен път Е-79, съобщава БНР.

Под блокада е главен път Е-79. Хората са на пътното платно, охранявани засега само от полицията, без да се използва сила, а плакатите настояват да отпаднат всякакви ограничения за бизнеса, други твърдят, че социалните мерки въобще не стигат до хората за тяхното оцеляване, а трети директно задават въпроса – как да си платим наема и как да изпратим децата на училище.

Хората настояват да отпаднат всякакви ограничения, тъй като според тях ситуацията не го налага и се чувстват изкупителна жертва на сценария за стимулиране на ваксинирането в България.

Това заявиха те пред националното радио. Те ще участват и в националния протест идния вторник, а дотогава очакват държавата да се намеси и да въведе по-реалистични мерки по отношение на ресторантьорите, нощните клубове и свързаните с тях бизнеси.

Блокадата на Е-79 остава.

В Пловдив стотици собственици и работещи в заведения протестират срещу въведените ограничения в работата им, които ще влязат в сила следващата седмица.

Издигнали плакати, със скандирания и знамена стотиците протестиращи преминаха в шествие по главната улица.

Те спряха на площад „Централен“ и не е известно все още дали няма да се отправят към булевард „Цар Борис Трети обединител“, за да го блокират. Нямат разрешение за това и на този етап организаторите преговарят с полицейските служители, които охраняват шествието.

Категорично сме несъгласни с обявените от здравното министерство мерки, които трябва да влязат в сила от 7 септември, казаха те и подчертаха, че ще продължат да отстояват искането си да не бъдат въвеждани.

От началото на пандемията ние понасяме най-голямата тежест. Искаме адекватно компенсиране. Сега просто сме обречени без нормални обезпечения, както е по целия свят, каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов, който е сред протестиращите:

„Всеки ден след вторник ще блокираме градове, докато не бъдат чути нашите искания. Не може здравните мерки да са на първо място, а да няма никакви икономически и социални мерки. Във вторник доста голяма част от нашия бранш остава на улицата и няма абсолютно никакво обезпечение и не знае как ще си плаща сметките от вторник нататък“.

Протестът продължава.

По предварителна информация трябва да приключи в 17 часа, не е ясно дали ще се стигне и до повторно блокиране на булеварди.