Съединението: Когато една нация има водачи, тя може да върши чудеса

Съединението: Когато една нация има водачи, тя може да върши чудеса

„Със Съединението и героизма в Сръбско-българската война България смайва света, защото една нация, когато има идеал и знае какво защитава, за кого се бори и най-вече, когато една нация има водачи, тя наистина върши чудеса. … Светът е смаян от това, че една млада армия побеждава една армия, която има доста боен опит и доста закаленост в други войни. Това е първата война (Сръбско-българската война – б.р.), която ние водим като млада държава“. Това каза пред БНР Горан Благоев, журналист, доктор по история, автор на документални филми.

Интервю на Диана Янкулова с Горан Благоев в предаването “12+4“

По думите му и при Съединението, и после при Сръбско-българската война е имало хора, които са били капитулантски настроени:

„Знаем Петко Каравелов колко трудно е възприемал Съединението, защото, не дай си боже, какво ще каже Русия. И как Русия не е съгласна да се съединят Южна и Северна България. Впоследствие, когато тръгва сръбската армия да напредва към София, имаме едни изключително унизителни действия на русофилите в София, които събират част от паникьосаните столичани и отиват на колене пред руското посолство, за да молят за милост и пощада и за застъпничество на руския император. Такова унижение не трябва да допускаме“.

Журналистът подчерта, че заглавието на неговия документален филм за Сръбско-българската война („Братоубийствената ни, победоносна“) е взаимстван от надпис на един паметник в Трън, на който пише „В памет на братоубийствената ни и победоносна война“:

„Вижте какво великодушие и какво достойнство на една млада нация. Да напишеш за едно вероломно нападение най-напред, че тази война е била братоубийствена, а след това да изтъкнеш предимството си, че тя е била победоносна. Това наистина говори много за българската нация“.

Интервюто на Диана Янкулова с Горан Благоев в предаването „12+4“ на БНР можете да чуете от звуковия файл.