Такса теглене от банкомат – процент от сумата

Такса теглене от банкомат – процент от сумата

От началото на тази седмица при теглене от банкомат не се взема фиксирана такса, а процент от сумата. „Това вече е комисионна в размер на 0.15% върху теглената сума”, коментира за Радио Варна финансовият анализатор Десислава Николова и не изключва възможността другите финансови институции също да въведат този принцип:

„Определено това не е типично за този вид операции. Интересно е дали други банки ще последват примера. Свидетели сме през годините, че дори и да няма предпоставки за вдигане на таксите, щом една банка го направи и другите следват нейната политика.”

Според Николова с въвеждане на тази комисионна се очаква да бъде ограничено тегленето на суми по-големи от 200 лева. От друга страна банката иска да стимулира плащанията с дебитна карта на ПОС терминал, т.е. максимално да бъдат ограничени операциите, които са свързани с теглене на суми от банкомат.

Въпреки въведената комисионна, таксите при теглене от банкомат остават в пъти по-ниски в сравнение с касовите операции.

Десислава Николова коментира тенденцията клиенти да закриват сметките си:

„Ако трябва да търсим нещо положително във вдигането на таксите е, че то кара потребителите да се замислят как да оптимизират своите разходи и да закриват сметките, които не са им необходими”.

Чуйте повече в звуков файл:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *