Токът ще поскъпне повече от предвиденото, но не заради ТЕЦ „Марица Изток 2“

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков допусна, че токът за бита може да е малко по-скъп от предвижданите към момента 3 процента. Живков каза, че ако това стане, то няма да е заради неговата заповед ТЕЦ „Марица-изток 2“ да продава 1 милион мегаватчаса от скъпата си електроенергия на регулирания пазар, а по-скоро заради скока на цените на газа. Нещо, което се отразява и на цените на тока, произвеждан от топлофикациите по комбиниран начин.

„ТЕЦ-2 от понеделник участва на свободния пазар, което допълнително ще натовари ТЕЦ-а, така че те ще работят на 1 милион, практически на повече от 1 милион, което означава, че и за мините ще има работа. Те предложиха един вариант, в който стигаме до 20% съкращаване на разходите, от което ние не сме удовлетворени“, коментира министърът.

Андрей Живков каза още, че помощта на държавата към ТЕЦ-а не е безусловна:

„След дълги разговори с КЕВР направихме баланс с тях, така наистина този един милион, да не се отрази на крайната цена за потребителите. Проблемът е по-скоро в цената на топлоенергията, може би там ще има някакво отражение на цената и те ще го отразят коректно и изрично“.

Министърът добави, че държавната въглищна ТЕЦ от понеделник работи и на свободния пазар на електроенергия. Там цените се покачиха значително в последните дни, а това може да спомогне за подобряване на финансовото състояние на централата. В момента дружеството разчита единствено на подкрепата на БЕХ и на битовите потребители, за да избегне финансовия колапс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *