Увеличават се жертвите на урагана Грейс в Мексико (Видео)

Увеличават се жертвите на урагана Грейс в Мексико (Видео)

Ураганът „Грейс“ погуби най-малко осем души, включително пет деца от едно и също семейство, връхлитайки източната част на Мексико и причинявайки наводнения, свлачища и щети по домовете и бизнеса, предаде АФП.

Бурята за втори път стигна до Мексико близо до Теколутла в щата Веракрус като голяма буря от трета категория с ветрове от 125 мили (200 километра) в час.

По-късно Грейс се премести към вътрешността над централните планини, но не и преди да причини масови щети.

В столицата на щата Веракрус, Ксалапа, улиците бяха превърнати в кални кафяви реки.

Седем души загинаха там, а още един в град Поза Рика, каза губернаторът на Веракрус Куитлауак Гарсия на пресконференция.

Сред жертвите са майка и пет от нейните деца, които бяха погребани, когато земна маса от хълма се срути върху малкия им дом.

„Чух удара по покрива и излязох да погледна“, каза баща им Адан Морено, който стана свидетел на трагедията. „Чух, че земята се сгромолясва. Хълмът беше пометен и всички бяха там долу – съпругата ми и шест деца“, допълни той пред АФП, цитиран от БНТ.

Той разкопавал калта с помощта на роднини, но само едно дете е извадено живо.

Улиците на Теколутла, където живеят около 24 000 души, са осеяни с паднали дървета и части от покриви. Много домове в региона останаха без електричество.

Според американския Национален център за урагани, „Грейс“ е отслабнал, навлизайки във вътрешността и наводнявайки Мексико Сити, но може да се развие в нов циклон следващата седмица в Тихия океан.

Мексиканските власти остават нащрек поради заплахата от преливане на реки и свлачища, главно във Веракрус.

Почти 8 000 членове на гражданска защита, войници и служители по електроснабдяването бяха поставени в режим на готовност, за да се справят с последиците от бурята.

Снимки: БГНЕС