Успешен тест за 6G предаване на данни чрез THz вълна

Успешен тест за 6G предаване на данни чрез THz вълна

Корейската компания LG Electronics демонстрира предаване на данни на повече от 100 метра на открито, използвайки безжична 6G терахерцова технология. Експериментът е извършен съвместно с Дружество Фраунхофер, най-голямата научна общност за приложни изследвания в Европа, а данните са изпратени и проследени между Института Фраунхофер Хайнрих Херц (HHI) и Берлинския технологичен институт в Германия, предава technews.bg.

Имайки предвид, че 6G THz има къс диапазон и претърпява загуба на силата на предаването при дълги разстояния, едно от основните предизвикателства за еволюцията на тази технология е намирането на решение, свързано с увеличаване на силата и гарантиране на по-стабилни ултра-широколентови трептения.

Силата на физическия амплификатор, разработен от LG, HHI и Института на Фраунхофер по приложна физика на твърдото тяло (IAF), е в основата на успеха на извършения тест. Усилвателят има капацитет да генерира стабилен сигнал до 15 dBm в честотен диапазон от 155 до 17 GHz.

В допълнение, LG успешно демонстрира технология за адаптивно формиране на лъча (adaptive beamforming), която променя посоката на сигнала, в зависимост от канала и позицията на приемника. Освен това, функцията за превключване на антената с висока „печалба“ (high gain antenna switching) комбинира сигнали от няколко усилвателя, предавайки ги към специфични антени.

С насрочената през 2025 г. глобална стандартизация и комерсиализация в следващите четири години, 6G мрежите ще поддържат по-бърз безжичен обмен, комуникационни скорости с минимални забавяния и висока надеждност, отбелязва LG.

6G ще бъде основен компонент на новата технология „Ambient Internet of Everything“, която цели да подобри както бизнес средата, така и житейската такава, като адаптира и персонализира съдържанието спрямо нуждите на съответния консуматор.