Шефът на Агенцията по горите: Голяма част от пожарите са заради човешка грешка или небрежност

По-голямата част от пожарите в страната се дължат на човешка грешка или небрежност. Това заяви изпълнителният директор на Агенцията по горите Александър Дунчев по време на изслушването си в Народното събрание.

Той благодари на пожарникарите за усилията им да потушат огнената стихия и отдаде почит на загиналите в пожара край село Петрово горски служители.

„Бих искал за пореден път да благодарим заедно на българските пожарникари, горски служители и много доброволци, които и в момента се борят с пожарите в горите. Само малка част от пожарите са с естествена причина, каквито са мълниите. Повечето са от човешка небрежност, така че нашите колеги ние ги изпращаме да се борят с последствията от небрежността и нехайството на нашите сънародници“, заяви Александър Дунчев.

Той призова хората да не проявяват нехайство, тъй като огнената стихия унищожава горите на България.

„Само допреди 3 месеца никой не знаеше колко са ловните стопанства в България. Разровихме се какво се случва в тези стопанства, разровихме всички папки“, коментира още той по време на изслушването си в парламента по темата за състоянието на ловните стопанства в страната, където са открити редица нередности.

Дунчев подчерта, че 20 от тях са със сключени договори за публично-частни партньорства, което е довело да положителни данни за дивеча, който на практика се е удвоил.

„Държава и частен бизнес са инвестирали крупни суми пари за възстановяване на дивеча“, отчете той, но предупреди, че донякъде това е „мечешка услуга“, тъй като богати икономически субекти, които са станали частни партньори, на практика подчиняват управлението на стопанството.

„Ние направихме публични всички проверки“, увери пред БНТ Дунчев.